Jdi na obsah Jdi na menu
 


Provozu komínů (spalinových cest)

17. 1. 2011

Informace o provozu komínů

 

Společenství vlastníkú bytových jednotek Mlýnská 534/3, Moravská Ostrava   upozorňuje majitele spotřebičů paliv napojených na spalinovou cestu o změně právních předpisů týkajících se čistění, kontroly a revize komínů / spalinové cesty/.

 

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. ze dne 1.3.2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2011 a zrušuje vyhlášku č. 111/1981 Sb., o čištění komínů. V podmínkách požární bezpečnosti výše uvedeného nařízení je mimo jiné uvedeno, že každý si musí počínat tak, aby při provozu komína a kouřovodu (dále jen „spalinová cesta“) a spotřebiče paliv nedocházelo ke vniku požáru.

Aby při provozu spalinové cesty a spotřebiče paliv nedocházelo ke vzniku požáru a úniku spalin od připojených spotřebičů na tuhá, kapalná a plynná paliva musí se provádět kontroly, čištění a revize spalinové cesty způsobem a ve lhůtách stanovených tímto nařízením vlády.

Revize spalinové cesty se provádí odborně způsobilou osobou, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví, a která je zároveň

-revizním technikem komínů

-nebo specialistou bezpečnosti práce

-revizním technikem komínových systémů,

-nově pak revizním technikem spalinových cest

Revize spalinové cesty se provádí:

a) před uvedením spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komína,

b) při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv,

c) před výměnou nebo novou instalací spotřebiče paliv,

d) po komínovém požáru,

e) při vzniku trhlin ve spalinové cestě, jakož i při vzniku podezření na výskyt trhlin ve spalinové cestě.

 

O provedené revizi spalinové cesty vydá odborně způsobilá osoba písemnou zprávu

(„Revizní zpráva spalinové cesty“). Kontrola spalinové cesty se provádí odborně způsobilou osobou, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví nejméně 1 x ročně. O provedené kontrole vydá odborně způsobilá osoba písemnou zprávu („Zpráva o provedení kontroly spalinové cesty“). Čistění spalinové cesty se provádí odborně způsobilou osobou, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví.

O provedeném čistění spalinové cesty vydá odborně způsobilá osoba písemnou zprávu („Zpráva o čištění spalinové cesty“). Oproti stávájící právní úpravě (vyhl. 111/1981 Sb.) je v nařízení vlády dána možnost provádět čistění spalinové cesty o jmenovitém výkonu do 50 kW svépomocí.

Čištění spotřebiče na pevná paliva do 50 kW svépomocí se provádí podle návodu výrobce za podmínky, že budou prováděny kontroly spotřebiče odborně způsobilou osobou, a to nejméně l x ročně.

Upozorňujeme na skutečnost, že pokud právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba (netýká se fyzických osob) provádí čistění spalinové cesty svépomocí musí vést o provedeném čistění záznamy, které následně předloží odborně způsobilé osobě při provádění kontroly spalinové cesty.

Za sezónní provoz se považuje provoz spalinové cesty pro spotřebič paliv po dobu nepřesahující v součtu 6 měsíců v kalendářním roce

- při kontrolách a čištění dvakrát ročně se tyto činnosti provádí v přiměřených časových odstupech, přičemž mezi jednotlivými kontrolami nebo čištěními nesmí uplynout doba kratší 6 měsíců,

- při kontrolách a čištění třikrát ročně se tyto činnosti provádí v přiměřených časových odstupech, přičemž mezi jednotlivými kontrolami nebo čištěními nesmí uplynout doba kratší 4 měsíců.

 

Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty a spotřebiče paliv

Výkon připojeného spotrebiče Činnost Druh paliva připojeného spotřebiče paliv
Pevné Plynné
celoroční provoz Sezónní provoz
Do 50 kW včetně čištění spalinové cesty 3x 2x 1x
Kontrola spalinové cesty 1x 1x
Výběr pevných znečišťujících částí a kondenzátu 1x 1x
nad 50kW Kontrola a čištění spalinové cesty 2x 1x
Výběr pevných znečišťujících částí a kondenzátu 2x 1x
Čištění spotřebiče paliv 2x min.podle návodu výrobce

Seznam oprávněných a autorizovaných osob najdete na internetových stránkách www.skcr.cz